SNUS
Ondanks dat er al veel bekend is over de schadelijke effecten, roken er nog steeds veel mensen.
Fabrikanten brengen daarom producten op de markt met de claim dat ze minder schadelijk zijn voor de gezondheid dan conventionele tabaksproducten.
Een voorbeeld van zo'n ( geclaimde) "schade verminderings-product" is een vorm van tabak die in de mond wordt gestopt zonder te roken: SNUS
Snus is een van oorsprong Scandinavisch nicotinehoudend tabaksproduct. Het middel wordt daar gemaakt van gestoomde tabak of poeder met geur- en smaakstoffen. Vervolgens wordt de snus in een soort theezakje verpakt, dat achter de bovenlip gestopt moet worden. De nicotine uit de snus wordt via het slijmvlies en speeksel opgenomen door het lichaam.
WAT DOET SNUS PRECIES?
Het middel werkt als een stimulerend en oppeppend middel. Gebruikers voelen zich rustiger en kunnen zich beter concentreren. Dat effect verdwijnt zodra de nicotine is uitgewerkt. Het gebruik ligt erg hoog en is zeker (snel) verslavend.
Daarnaast kan het ook grote fysieke schade aanrichten. Bijvoorbeeld aan tanden, kiezen en zelfs de kaak.
Verder onderzoek is nodig om vast te stellen wat voor schade er wordt aangericht aan de organen of het brein.
MAG JE SNUS GEBRUIKEN?
In Nederland is het verboden om tabak toe te voegen aan de zakjes. Hier wordt dan ook gebruik gemaakt van een poeder, waaraan een bepaalde hoeveelheid nicotine wordt toegevoegd.
Aan de nicotinezakjes worden zoete smaakjes en fruitsmaken toegevoegd die voor jongeren aantrekkelijk zijn. De zakjes kunnen vervolgens op een zelfde manier worden gebruikt als de SNUS uit Scandinavië.
Alhoewel het verboden is dat zo'n zakje meer dan 0,035 mg nicotine bevat, kan de hoeveelheid nicotine, stiekem. toch erg oplopen per verpakking...
Sommige SNUS bevat per zakje meer nicotine, dan 6 sigaretten tegelijk!
SNUS EN IRW:
Wat kan IRW doen tegen SNUS verslaving?
Gebundeld infra rood licht wordt heel nauwkeurig gericht op bepaalde acupunctuur punten op het oor, die in verbinding staan met het brein.
Er wordt gebruik gemaakt van een anti-verslaving protocol. De behandeling zorgt voor een tijdelijke vermeerdering van de aanmaak van neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor rust en ontspanning in het brein. Verder reduceert IRW de behoefte aan nicotine.
De coaching gesprekken die gekoppeld worden aan de IRW behandeling geeft de jongere inzicht in de reden van het SNUS gebruik. Verder wordt er samen met de jongere gekeken naar wat er echt nodig is in haar/zijn leven, in plaats van te vluchten in SNUS gebruik.
Een IRW Coach ziet elke verslavend ( genot) middel waar iemand afhankelijk van is geraakt, als een reden om de werkelijkheid te ontvluchten.
Op grond van die gedachte is het belangrijk om te kijken en praten over de onderliggende oorzaak.
Dat maakt de IRW-behandeling tegen SNUS verslaving zo doeltreffend en efficient.